Veckans Charlotte Brontë-citat

Mia Wasikowska och Michael Fassbender i 2011 års filmatisering av Jane Eyre

Jag är ingen ängel, försäkrade jag, och tänker inte bli det förrän jag dör. Jag tänker vara mig själv, mr Rochester, ni får inte hoppas eller kräva någonting överjordiskt av mig – ni kommer ändå inte att få det, inte mer än jag kommer att få det av er, vilket jag på inget vis väntar mig.

Jane Eyre, med bägge fötterna på jorden, säger vad hon tycker till den något romantiske mr Rochester. Ur Gun-Britt Sundströms översättning av Jane Eyre.

POE

Veckans Charlotte Brontë-citat

Målning av Caspar David Friedrich: Die Lebensstufen

Första citatet ur vår pågående översättning av Charlotte Brontës Shirley: Läsare, det förefaller mig som om man inte alltid kan skära till män så att de passar till sitt yrke och att man inte borde fördöma dem för att deras yrke ibland hänger så oskönt på dem.

 

POE

Veckans Charlotte Brontë-citat

Mia Wasikowska i 2011 års filmatisering av Jane Eyre

Jag erinrade mig att verkligheten var större, och att en växlingsrik värld av hopp och fruktan, av spänning och upplevelser väntade den som hade mod att ge sig ut och söka verklig livserfarenhet  ute bland alla dess faror.

Jane ska lämna Lowood School för att bli guvernant efter många år som elev och lärare. Ur Gun-Britt Sundströms översättning av Jane Eyre.

POE