Sista chansen att köpa Systrarna Brontës värld till jubileumspris!

Ta sista chansen att köpa boken för ungefär 150:-! Från och med 1 juni blir den cirka 50 kronor dyrare! Klicka här för att handla! Läs vad biblioteket i Karlskrona tycker om boken:1256_large

I år är det 200 år sedan den engelska författaren Charlotte Brontë föddes. Hon och hennes systrar Anne och Emily gav ut ett antal romaner – förvånansvärt få – varav i stort sett alla numera ses som klassiker. Med anledning av jubiléet har det kommit ut en mycket vacker och läsvärd bok om syskonen Brontë, med många bilder och unikt material. Författaren Ann Dinsdale är museichef på Brontë Parsonage Museum i Haworth, där syskonen växte upp.

Alla familjemedlemmar porträtteras i ord och bild, men vi får också lära känna miljön ochlandskapet där romanernas karaktärer kom till. Följ med ut på hedarna där Cathy’s osaligaande (från ”Svindlande höjder”) för evigt irrar omkring och söker sin älskade Heathcliff, eller till herrgården som stod modell för Mr Rochesters Thornfield, där han håller sin galna fru inspärrad på vinden, och där kärlek till slut uppstår mellan honom och den unga guvernanten Jane Eyre. Drömmen vore ju att göra en resa på engelska landsbygden med Dinsdales bok som guide! …

Bilden visar Lower Laithe Reservoir ett par kilometer väster om Haworths prästgård

Veckans Charlotte Brontë-citat

Det mångtydiga slutet på Villette:

Och nu har de tre åren gått. Monsieur Emanuel kommer snart åter. Det är höst. Han kommer att vara hos mig innan novembers dimmor kommer. Min skola går lysande. Mitt hus står klart. Jag har ställt i ordning ett litet bibliotek åt honom och fyllt hyllorna med de böcker han lämnade kvar hos mig. Jag har av kärlek – för jag är av naturen ingen trädgårdsmästare – odlat de växter han tyckte bäst om och några av dem står fortfarande i blom. Jag tyckte att jag älskade honom när han reste sin väg. Nu älskar jag honom på ett annat sätt, han är mer min egen.

Solen har passerat höstdagjämningen. Dagarna blir kortare och löven faller. Men – han kommer.

Det är frost nattetid. November har sänt sina dimmor i förväg. Vinden låter höra sin höstliga klagan. Men – han kommer.

 Mäktiga, dunkla skyar sveper lågt. Sjögräs driver in från väster. Molnen bildar underliga formationer – valv och breda, ljusa stråk. Morgnarna är strålande – praktfulla, storartade och purpurfärgade som en kungamantel. Flammande skyar, så rasande att de ger sig mitt in i stridens hetta, så blodiga att de drar vanära över Segerns stolthet. Jag kan tolka några tecken på himlen. Jag har iakttagit dem ända sedan barndomen. Gud, vaka över det där seglet! Å! Vaka över det!

 Vinden vrider åt väst. Stilla, stilla du Banshee som ylar i alla fönster! Den kommer att tillta, den kommer att stegras, den kommer att tjuta länge. Hur mycket jag än vandrar omkring i huset den här natten kan jag inte stilla oljudet. Med tiden blev det starkare. Vid midnatt hörde och fruktade alla sömnlösa en vild, västlig storm. Den stormen rasade ursinnigt i sju dygn. Den upphörde inte förrän Atlanten fyllts av vrak. Den stillnade inte förrän djupen hade fått sitt byte. Inte förrän stormens förgörande ängel hade fullgjort sitt arbete, skulle han sänka sina vingar, vars vingslag var som åskan och vars darrande vingpennor var som stormen.

 Tystnad, var stilla! Å! Tusenden plågade som gråtande bad i ängslan och väntade på stränderna och lyssnade efter att få höra de orden. Men inget hördes – inget hördes. När tystnaden kom, märkte några inte det. När solen återvände var ljuset natt för några!

 Här stannar jag. Här stannar jag genast. Det har sagts nog. Må inget fridsamt, vänligt sinne oroas. Låt ljusa fantasier hoppas. Låt dem föreställa sig den ljuvliga glädje som ur stark fruktan föds på nytt, hänfördheten över att ha räddats från fara, den underbara lindringen av skräcken, återkomstens fröjd. Låt dem föreställa sig äktenskap och därefter ett lyckligt liv.

Patrick Brontë

Systrarna Brontës far Patrick Brontë i ett brev från 1857 till Elizabeth Gaskell som skrev den första biografin om Charlotte Brontë, The Life of Charlotte Brontë:

Hade jag räknats till världens lugna, stillsamma, SANSADE män skulle jag inte ha blivit som jag nu är och jag skulle sannolikt aldrig ha fått sådana barn som mina har varit. Jag har inget att invända mot att ni framställer mig som LITET excentrisk, eftersom ni och era lärda vänner vill ha det så. Men låt mig inte framstå som någon som i raseri eldar upp mattor, sågar av stolsryggar och sliter sönder min frus klänningar …

Läs mer om Patrick Brontë i vår bok Systrarna Brontës värld! Köp den här.

 

 

Veckans Charlotte Brontë-citat

Syskonen Brontë vid matsalsbordet i den franska filmen Les soeurs Brontë från 1979

Lucy Snowe säger sitt hjärtas mening om den vackra men fåfänga och ytliga Ginevra Fanshawe i Villette:

Inte alls. Hon såg till att vi vred och vände på oss, så att hon kunde beskåda oss från alla håll. Hon log. Hon skakade på sina lockar. Hon knöt om skärpet. Hon rättade till klänningen. Till sist släppte hon min arm, neg med låtsad aktning och sade: ”Jag skulle inte vilja vara er, om jag så fick ett helt kungarike.”

Det var för naivt för att jag skulle bli arg. Jag sade bara: ”Så bra.”

”Och vad skulle ni ge för att få vara mig?” frågade hon.

”Inte ett korvöre. Hur konstigt det än kan låta”, svarade jag. ”Ni är bara en ynklig stackare.”

”Det kan inte vara ert hjärtas mening.”

”Nej, för i mitt hjärta har ni inte en tillstymmelse till plats. Men ibland brukar min hjärna vrida och vända på er.”

Artikel om Angria i Gefle Dagblad

Så här börjar artikeln: I vår är det 200 år sedan Charlotte Brontë föddes. Några som firar lite extra är Anna-Karin Malmström Ehrling och Per Ove Ehrling i Sandviken, som på eget bevåg översatt en av hennes romaner och startat förlag bara för att kunna ge ut en bok om systrarna Brontës värld.

Läs hela texten här

Jubileumserbjudandet fortsätter under hela maj!

Systrarna Brontës värld har fått fina recensioner! Se sammanfattningarna längre ner! Ta chansen och köp boken till det låga jubileumspriset! Klicka här för att handla! 1256_largeRecensionerna:

Boken är tankens barn: Kort sagt är det en väldigt vackert illustrerad bok med lättillgängliga fakta om systrarna Charlotte, Emily och Anne som inbjuder till mer läsning av deras romaner.

Bernur: … en bred introduktion till den kanske mest besynnerligt begåvade författarfamiljen någonsin. Det är en praktfull bok … svindlande vackra foton … Dinsdales arbete är ett destillat av källarbetena om syskonen. Hon har vaskat fram det mest användbara. Boken är strukturerad på det mest tänkbara pedagogiska sätt … en guldgruva för den intresserade – och vi verkar snarare bli fler än färre. Vi läser storögt allt vi kan komma åt.

Tidningen KulturenDen här mycket färgstarka och informativa boken i coffee-table format känns definitivt som någonting varje dedikerad Brontë-entusiast kommer att sätta högst upp på sin önskelista. En snygg blivande klassiker inom sin genre!

Beas Bokhylla: … Det finns något både för den inbitna Brontë-fantasten och för den som just ska lära känna medlemmarna i Brontë-familjen …

Hanneles bibliotek… en väldigt vacker illustrerad bok om de tre systrarna Brontë … helt underbar tidsresa 

Upsala Nya Tidning: …  ”Ann Dinsdales oemotståndligt vackra Systrarna Brontës värld”

 

 

Och så här tycker biblioteket i Karlskrona om Systrarna Brontës värld:

I år är det 200 år sedan den engelska författaren Charlotte Brontë föddes. Hon och hennes systrar Anne och Emily gav ut ett antal romaner – förvånansvärt få – varav i stort sett alla numera ses som klassiker. Med anledning av jubiléet har det kommit ut en mycket vacker och läsvärd bok om syskonen Brontë, med många bilder och unikt material. Författaren Ann Dinsdale är museichef på Brontë Parsonage Museum i Haworth, där syskonen växte upp.

Alla familjemedlemmar porträtteras i ord och bild, men vi får också lära känna miljön och landskapet där romanernas karaktärer kom till. Följ med ut på hedarna där Cathy’s osaliga ande (från ”Svindlande höjder”) för evigt irrar omkring och söker sin älskade Heathcliff, eller till herrgården som stod modell för Mr Rochesters Thornfield, där han håller sin galna fru inspärrad på vinden, och där kärlek till slut uppstår mellan honom och den unga guvernanten Jane Eyre. Drömmen vore ju att göra en resa på engelska landsbygden med Dinsdales bok som guide! En författare som gjort slag i saken och bokstavligen vandrat i systrarna Brontës fotspår, är Samantha Ellis, vilket hon beskriver i boken ”Mina hjältinnor”, läs här vad Malin skrev om den.

Charlottes mest berömda roman är ”Jane Eyre”. I en artikel i Guardian har ett antal välkända författare fått skriva om vad boken har betytt för dem. Jag har tidigare här på bloggen skrivit om ”Jane Eyre”, som förmodligen är det litterära verk jag läst flest gånger – några gånger av egen vilja, och några gånger var jag därtill nödd och tvungen! Många anser dock att ”Villette” är Charlottes bästa roman, och den kom faktiskt i svensk nyöversättning förra året, och den ska jag förstås läsa under detta jubileumsår.

/Åsa

En fin recension till

Så här skriver Boken är tankens barn:

Systrarna Brontës värld av Ann Dinsdale

Systrarnas Brontës värld beskriver hur de tre systrarna Charlotte, Emily och Anne levde sina liv och diskuterar även deras romaner. Vi får också veta mycket om familjen Brontë, systrarnas uppväxt och vuxna liv, prästgården de växte upp i och hur de skrev sina kända verk. Alltihop är rikt illustrerat av många bilder på miljöer de vistades i, porträtt, brev och andra föremål.
———————————————————————————————-

Systrarna Brontës värld (häftad)Det här är en riktigt fin bok om systrarna Brontë! Mycket vackra bilder och många intressanta historier. Det är särskilt intressant att få veta mer om bakgrunden till deras olika verk och hur dessa skrevs. Jag har läst långt ifrån alla böcker systrarna Brontë skrivit (på bloggen är endast Villette (recenserad) men jag känner när jag läst den här boken att det sannerligen är en lucka i mitt läsande som behöver fyllas.

Systrarna Brontës värld beskriver både de stora händelserna i systrarnas liv och hur deras vardag gestaltade sig. Jag gillar att det finns mycket bilder även på mer vardagliga saker som de använde eller brev de skrivit och liknande. Det känns som att vi genom detta får en bild av alla de tre systrarna och en bättre inblick i deras respektive personligheter. Vi får också veta en hel del om familjens övriga medlemmar vilket skapar en helhetsbild av systrarnas liv.

Den här bokens stora behållning tycker jag är alla de fina fotografierna. Det är alltifrån teckningar och brev till hus, möbler och inredning. Jag gillar särskilt de många översiktsbilderna från de miljöer som systrarna Brontë levde i. Man kan riktigt känna hur böckerna de skrev kom till liv i dessa miljöer. Bilderna av de byggnader som hade betydelse för systrarna får mig att vilja resa dit och besöka dem och få gå runt i de hus där just systrarna Brontë en gång levde sina liv.

Systrarna Brontës värld är en härlig bok att bläddra i och den passar att hoppa lite fram och tillbaka i. Det är en lättläst text som inbjuder till att slå upp boken och läsa lite här och lite där. Det går utmärkt att läsa ett kapitel i slutet för att sedan hoppa tillbaka till början då kapitlen är relativt fristående. Eller att helt enkelt bläddra igenom och titta på bilderna medan man läser några textstycken här och där.

Kort sagt är det en väldigt vackert illustrerad bok med lättillgängliga fakta om systrarna Charlotte, Emily och Anne som inbjuder till mer läsning av deras romaner.

Ett stort tack till Anna-Karin Malmström Ehrling och Per-Ove Ehrling som är översättare till detta verk och som erbjöd mig ett recensionsexemplar av boken. Boken är utgiven på deras eget förlag Angria AB.

———————————————————————————————-
Systrarna Brontës värld. Författare: Ann Dinsdale. Förlag: Angria AB (2016).
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Andra som skrivit om Systrarna Brontës värld är Hermia Says, Beas bokhylla ochHanneles bibliotek.