Från Haworth till Hollywood II

Men mellansyster Emily kunde också skriva sånt som filmindustrin fastnade för. Den spektakulära romanen Svindlande Höjder/Wuthering Heights, med dess huvudpersoner Heathcliff och Cathy har odödliggjorts i (minst):

1 stumfilm

9 ljudfilmer

10 tv-serier

1 balett

2 operor

4 musikaler

4 teaterpjäser

Ytterligare ett exempel på hur systrarna Brontë skapat verk som efter nästan 200 år fortfarande förnöjer, förundrar och förskräcker människor i hela världen. Och så kommer det att vara i generationer framåt.

 

Tidningen Kulturen recenserar Systrarna Brontës värld

Recensionen avslutas så här:

Den här mycket färgstarka och informativa boken i coffee-table format känns definitivt som någonting varje dedikerad Brontë-entusiast kommer att sätta högst upp på sin önskelista. En snygg blivande klassiker inom sin genre!

Läs hela recensionen här

Här kan du köpa boken

Veckans Charlotte Brontë-citat

Huvudpersonen, William Crimsworth, tycker till om sin svägerska i Professorn:

Jag såg livlighet, fåfänga och koketteri i hennes blick. Men jag letade förgäves efter glimten av en själ. Jag är ingen österlänning. Vita halsar, karminröda läppar och kinder, glänsande lockigt hårsvall är inte tillräckligt för mig om där inte finns en prometheusgnista som lever vidare efter att rosorna och liljorna vissnat och det glänsande håret blivit grått. I solsken, i goda tider är blommor vackra. Men hur många regniga dagar är det inte i livet – novembervädrets elände, när en mans hus och härd sannerligen skulle vara mycket kyligt utan det klara, värmande ljuset från ett intellekt.

Från Haworth till Hollywood

Ja, så blev det sannerligen för systrarna Brontë! På bilden ser man några av de som under åren spelat Jane Eyre och mr Rochester i Charlottes bok. Så här många versioner av Jane Eyre finns det – minst:

  • 8 stumfilmer
  • 12 ljudfilmer
  • 13 tv-serier
  • 2 baletter
  • 2 operor
  • 2 musikaler
  • 2 teaterpjäser

Och fler kommer det att bli! Tala om levande klassiker!

Från Haworth till Hollywood är också titeln på ett kapitel i Systrarna Brontës värld. Köp boken så får ni veta mer om hur systrarnas skapande lever vidare!

Veckans Charlotte Brontë-citat

I Villette diskuterar Polly, 6 år, Graham Bretton med Lucy Snowe:

”Tycker ni om Graham, miss Snowe?”

”Tycker om honom? Ja, litet grand.”

”Bara litet grand! Tycker ni lika mycket om honom som jag?”

”Jag tror inte det. Nej, inte som du.”

”Tycker ni mycket om honom?”

”Jag sa ju att jag tyckte om honom litet grand. Vad är det för mening att bry sig så väldigt mycket om honom. Han har många brister.”

”Har han?”

”Det har alla pojkar.”

”Fler än vad flickor har?”

”Mycket troligt. Kloka människor säger att det är dårskap att tycka att någon är perfekt och vad gäller att gilla och ogilla, bör man vara vänlig mot alla, men inte dyrka någon.”

”Är ni en klok människa?”

”Jag tycker att jag försöker vara det.

Beas Bokhylla recenserar Systrarna Brontës värld

Laurence Olivier som Heathcliff och Merle Oberon som Cathy i 1939 års filmatisering av Wuthering Heights

… Det finns något både för den inbitna Brontë-fantasten och för den som just ska lära känna medlemmarna i Brontë-familjen …

Hela recensionen här.

Köp boken på Adlibris (187 kr), Bokus  (193 kr) eller direkt från förlaget (185 kr).