Veckans Charlotte Brontë-citat

Inför er är jag varken man eller kvinna. Jag står framför er endast som författare. Det är den enda måttstock ni har rätt att mäta mig efter – den enda grundval jag accepterar för er bedömning.

Kommentar till kritiker som menar att om Jane Eyre skrivits av en kvinna måste det vara en avkönad kvinna.

Haworth – där systrarna bodde

Haworth var på systrarna Brontës  tid ett litet samhälle  med 3500 invånare. Nu är invånarantalet nästan fördubblat. Haworth ligger drygt 30 kilometer väst om Leeds.

haworth

På systrarna Brontës tid fanns många industrier i Haworth där man framförallt kardade och spann ull.

Fabrik

Samhällets huvudgata lutar brant uppåt
haworth upp

och längst upp

eteh

ligger kyrkan och prästgården där familjen bodde.

DSCN0708 PS

Numera inryms Brontë Parsonage Museum i prästgården. Här ser det mesta ut som på systrarnas tid och dessutom finns ett bibliotek och utrymmen för forskare.

DSCN0721 small

Haworth och museet är väl värt ett besök. Tar man tåget åker man först pendeltåget the Skipton train till Keighley från Leeds. Under sommarhalvåret går det sedan veterantåg till Haworth. Många av järnvägens personal har mycket hög nördfaktor, men på ett trevligt sätt.

maxresdefault

Annars får man ta buss 500, 664 eller 665 från Keighleys busstation. Turistbyrån har, tro det eller ej, gett linjerna varumärket Brontë Bus …

Och oavsett om man har åkt tåg eller buss befinner man sig längst ner i dalen när man kommit fram och får släpa sig själv och bagaget uppför den branta backen där gatstenarna ställdes på kant för att hästarna skulle få bättre grepp.

sluttning

Döden i Haworth

Döden var en ständig följeslagare till familjen Brontë:

  • Barnens mor Maria dog 38 år gammal
  • Första dottern Maria dog 11 år gammal
  • Andra dottern Elizabeth dog 10 år gammal
  • Ende sonen Branwell dog 31 år gammal
  • Emily dog 30 år gammal
  • Anne dog 29 år gammal
  • Charlotte dog 38 år gammal

Barnens far Patrick överlevde hela sin familj och dog vid 84 års ålder.

Vi föreställer oss gärna systrarna Brontë som ovanligt bräckliga och sjukliga kvinnor. Men vid mitten av artonhundratalet var en tidig död inget anmärkningsvärt i Haworth där familjen bodde: den genomsnittliga förväntade livslängden var då 26 år. En sak är därför säker: även om familjen Brontë led, var de inte ensamma om att lida.

This World’s a City, full of crooked streets.

Death is the Market place, Where all men meets.

If life was Merchandise that men could buy,

The rich would live, the Poor must always die.

Gravsten på Haworths kyrkogård

DN recenserar Charlotte Brontës Villette

”Hon skrev, och hon skrev med sitt fulla geni: Villette.”

Dagens Nyheters Malin Ullgren recenserar här Charlotte Brontës Villette och ställer den på ett förtjänstfullt sätt mot en nyutkommen Charlotte Brontë-biografi av Claire Harman.

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/konsten-att-finna-sitt-geni/

 

Dagens Nyheters julklappstips

Och nu har DNs litteraturkritiker valt ut årets bästa böcker.

bigOriginal

Så här tycker Malin Ullgren om Villette: ”Ett självbiografiskt infärgat mästerverk för första gången i svensk översättning sedan 1854. Passionerat, realistiskt och gotiskt spännande om en ung kvinnas människoblivande i kärlek, feminism, arbete och depression.” Hela artikeln här

Julklappstips

Charlotte Brontës Villette översattes till svenska redan 1854.Därefter dröjde det 161 år till nästa översättning som kom ut i augusti i år på Modernista.

Svenska Dagbladet tycker så här: ”… den som inte redan läst den här boken måste omedelbart göra det. Det är en order.” Hela recensionen kan läsas här.

Bokbloggen Beas bokhylla säger: ”Läs den, prata om den, bokcirkla om den!Här finns hela recensionen.

Bibliotekarien Sara skriver på Göteborgs Stadsbiblioteks blogg: ”Det är en roman som berör och engagerar och det är spännande ända fram till sista sidan eftersom slutet är så oförutsägbart. Ett absolut måste!Länk till hela recensionen.

Villette kan köpas hos ex v Bokus och Adlibris.

 

Charlotte Brontë 200 år

2016 är det 200 år sedan Charlotte Brontë föddes. Hon skrev Jane Eyre, Villette, Shirley och Professorn. 2018 firas Emily Brontë (Svindlande höjder) och 2020 Anne Brontë (Agnes Grey, Främlingen på Wildfell Hall). Systrarna anses tillhöra Englands största författare och har ännu, tvåhundra år senare, en stor och entusiastisk läsekrets världen runt.

Bilden är målad av systrarnas bror Branwell Brontë och föreställer från vänster Anne, Emily och Charlotte. Branwell var familjens olycksbarn och dog i unga år efter att ha missbrukat alkohol och opium.Han hade ursprungligen målat sig själv i luckan mellan Emily och Charlotte men målade sedan över sitt självporträtt.